Úton Hollywood-ba

Podcast: Kapocs
Vendég(ek): Haumann Máté
Házigazda: Majoros Szidónia
Dátum: 2024-03-06
????“Átugrottál a fejem fölött. Nézlek téged, de az apámat látom” – hidegrázóan gyönyörű gondolatok a fiúnak, Máténak, az apától, Haumann Pétertől. Három generáció összekapcsolódása, alázattal fogadott sikerek, otthoni színjátszás. A kapcsolatorientált podcastunk új epizódjának ez is adhatná a kiindulópontját.
????????De engedjétek meg, hogy az erős emberi szál mellett mi most az apropóra is fókuszáljunk. ❣️Az Oppenheimer című, 5 Golden Globe és 7 BAFTA-díjat már bezsebelt, 13 Oscar-díjra jelölt film Szilárd Leója Majoros Szidi vendége. Haumann Mátéval beszélgetni: szeretet, szakmai, emberi alázat és kifinomultság. Ezt adja, és ezt váltja ki Máté jelenléte.
Hangolódj!
????Máté 7 évesen kezdett el színjátszani a Gaudiopolis című filmben.
????A színészmesterség szeretete már a 3. generáción át öröklődik a családjukban: míg a hölgyfodrász nagyapa hobbiból színészkedett, az édesapa a Nemzet színésze, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, rendező, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Máté pedig a sok hazai és nemzetközi színházi és filmes munkája után kapta meg Szilárd Leó szerepét a 13 Oscar-jelöléssel bíró Oppenheimer című filmben.
????“Az a fajta művészet, ami nem az élet elősegítésére hivatott, az aput soha nem érdekelte. Ő mindig azt kereste, hogyan lehet ebből profitálni, és átfordítani arra, hogy egy jobb útra térhessen az ember, vagy valami pluszt adhasson neki, ami egy jó irányvonal. Én ezzel teljesen egyetértek.”
????Mátét a filmezésben a közelség vonzza. A színész arcán megjelenő intimitás.
????A Kaposvári Egyetemen filmszínészetet tanít alkalmanként, és nemrég megállították a hallgatók a folyosón, hogy mekkora erőt jelent nekik Máté példája az érvényesülésre.
????”A magyarok közös sikerként élik meg ezt a filmet. Akkor is ezt látom, amikor, bárhol is vagyok, megállítanak az emberek és gratulálnak. Jólesik, mert kevés a “közönségtalálkozó”.
????A film forgatókönyvét Christopher Nolan írta Kai Bird és Martin J. Sherwin ‘Amerikai Prométheusz – J. Robert Oppenheimer’ című, Pulitzer-díjas könyve alapján. Aki Szilárd Leóval szeretne jobban megismerkedni, Máté annak William Lanouette ‘Genius in the shadows’ című életrajzi könyvét ajánlja.
????“Addig akarom ezt csinálni, amíg gömbölyű nem lesz.” ????Guruljon az Élet veled, Máté, Isten áldásával!
Ússzunk az archívumban