The Chosen

”Fiam!” “Leányom!” Jézus tényleg így szólította meg a betegeket, akiket meggyógyított?! Tényleg ilyen a saját családjába tartozó, szeretetteljes viszonyulásban volt az emberekkel?! Ilyen a Biblia Jézusa? És ez a Jézus hozzám is így viszonyul?! – merül föl a kérdés egyik mai vendégünkben, Győriné Juliban.

???????? A Kapocs mai témája a The Chosen című, Jézus és a tanítványok életét feldolgozó amerikai filmsorozat. Majoros Szidi podcasterünk vendégei Molnár Ilona, a sorozat szinkronrendezője, Széles Tamás színművész, szinkronszínész, aki a sorozatban Jézus magyar hangja, Tarr Judit, színművész, szinkronszínész, aki Mária Magdolna magyar hangja, valamint a magyar szöveg 3 fős szaklektori csapatának 2 tagja, Győriné Juli és Székely Pál Domokos.

Hangolódj!
???? Az olaszoknál nemzeti ipar “Jézus élete” filmet csinálni, de az olasz Jézus filmek patetikusak, fennköltek, a 2000 évvel ezelőtti Galileától elrugaszkodottak, és nagyon európai külsejű Jézust ábrázolnak.
???? A 12-t ez a sorozat kiteljesedettnek láttatja, és nemcsak a tanítványok, hanem a bibliai történetek több kisebb szereplője is karaktert kap. Ezzel együtt nagyon komoly Biblia- és kortörténeti ismeret és kutatómunka övezte, övezi a 7 évadosra tervezett sorozat elkészültét, és az hűséges a Bibliához.
???? A sorozat a hídépítés problematikáját is felveti. Hogyan tudunk hidat ácsolni az ókori Közel-Kelet és a 21-ik századi valóságunk között? De a közösségépítésről szól, annak örömeiről és kihívásairól.
???? Az is látszik a Chosenben, hogy a tanítványok néha mennyire nem bírják egymást. Jézus ezekben a helyzetekben a tanítványok egymással szembeni előítéleteit, “ütközeteit” csitítja.
???? A sorozat bemutatja az ókori nők helyzetét, ugyanakkor azt is, milyen radikálisan eltérő volt ettől az, ahogy Jézus viszonyult a nőkhöz: az édesanyjához, Mária Magdolnához, és a többi asszonyhoz: méltóságot adott nekik.
???? Jézus nem futószalag üzemmódban gyógyított vagy szólított meg embereket – a sorozat ezt is hűen ábrázolja.
???? Jézus életének dinamikája azt mutatja: a legnagyobb kudarcból, vereségből lehet a legnagyobb győzelem. Mert ott a feltámadás.
???? Vendégeink egyöntetű véleménye: a filmsorozat nem modoros, a szereplők nem eljátsszák a karaktereket. Embereket látsz, akikhez lehet kapcsolódni. Ezért szerintük ez a Jézus-sorozat a fiatalabb generációt sokkal mélyebben megérintheti, mint valamennyi korábbi alkotás. A Jonathan Roumie által alakított Jézus meg tudja szólítani a ma emberét, mert valóságos ember és valóságos Isten, akinek még humora is van. ???? Egyetértünk!

Ússzunk az archívumban