Szív-ügyek 1. rész

Podcast: Hitem Szerint
Vendég(ek): Láng Györgyi
Házigazda: Péter Petra
Dátum: 2024-02-16

Vajon Isten a születésünk előtt a szívünkbe írt információkat? Na, de mi is a szív bibliai értelemben, ha nem a testünk motorja, és nem az érzéseink összessége? És mit akar ezzel a nagyon misztikus részünkkel Isten?! Kalandra fel, kedves hallgatónk a #RiverRádióban és a #MannaFM-en! Péter Petra és vendége, Láng Györgyi tanácsadó szakpszichológus, keresztény coach és lelkigondozó szívbéli túrára invitálnak bennünket.

Hangolódj!
???? Még az életüket bibliai tükörből vizsgáló keresztények is gyakran elsiklanak a szív-ügy felett akkor, amikor a test-lélek-szellem holisztikus szemléletből indulnak ki.
???? A szív a középpontunk, az élet-esszenciánk, a lélek s a szellem között harmonizál, egységre törekszik. A tüzesebb, erőteljes spirituál és a hidegebb észérvek között a szív a béke felé hajlik, biztonságot keres.
???? A Biblia központi üzeneteinek az egyike: “Minden féltett dolognál jobban őrizd meg szívedet, mert abból indul ki minden élet”. Példabeszédek 4:23. És mi van, ha sérül a szív? És hogyan tud gyógyulni? Ha a szellemre hallgat, át tudja venni az “Istenit”, ha a lélekre, akkor akár le is zár, vagy megkeményedik.
????Tudtad, hogy a szívünkben, a lelkünkben és a szellemünkben is vannak érzelmek? A mélyebbek, erősebbek a szellem és a szív szintjén.
???? Esettenulmány: Tételezzük fel, hogy egy ellenségre reagálunk –
– Lélek: gondolati síkon elhárít, lezár ➡️ mindenki ellenség ➡️ az elme megújítása által gyorsan gyógyul.
– Szív: megtörik a bizalom, az “inkább egyedül” megoldások. ➡️helyreállás megbocsátással és jó tapasztalatokkal. Fontos a döntés, hogy újra akarok szeretni, kötődni.
– Szellem: szellemünkben mindig ott van a megoldás, csak “fel kell nyúlni hozzá.”Sokszor elnyomjuk a szellemünket, mert nem kézzelfogható a működése pl az intuíciókon, a közösség erején keresztül. ➡️ Szellemünk erősítése az igén és szociális történések révén lehetséges.
????Igeversek tanulmányozásra: “Megeleveníti a megtörtek szívét és az alázatosak szellemét.” Ézs.: 57:15. // “Közel van az Úr a megtört szívekhez, és megsegíti a sebhedt szellemeket.” Zsoltár 34:19. // Az igaz ember szívét megszomoríthatják hamissággal (hamis próféciával). Ez:13:22. // Megtisztította a szívüket hit által. ApCsel 15:9. // “A ki meg is jelentette nékünk a ti Szellemben való szereteteteket”. Kolossé 1:8 // “És örvendez az én szellemem az én megtartó Istenemben”. Lukács 1: 47. // Elbeszélték hát neki mindazt, amit nekik József beszélt. És amikor látta a szekereket, amelyeket József küldött, hogy őt elvigyék, fölélénkült apjuknak, Jákóbnak a szelleme. 1. Mózes 45:27.

????Néhány #Petraság a végére:
????”Ha valaki folyton bántja önmagát, nemet mond arra, akivé Ő teremtetett, és Isten szeretetére is, arra, ahogyan őt szeretni akarja”.
????”Hogyan tudunk találkozni a szívünkkel? Ha megnézzük miben hiszünk, és időt szánunk magunkra, az önismeretre, helyreáll az önértékelésünk és az önbizalmunk”.

???? Láng Györgyi könyve még online kapható: Van szívem, és nem félek használni

Ússzunk az archívumban