Medvelesen apja s fia

Podcast: Kapocs
Vendég(ek): Csiby Gergely
Házigazda: Majoros Szidónia
Dátum: 2024-06-05

”Na, hol van most az Istened, nem segít? – kérdezi az apa. Erre azt mondja a fiú: általad segít. Beszélhetünk, és így könnyebb.”

???????? Fenti egy részlet a Medveles című Lackfi János darabból. A Kapocs Apák napi adásában Majoros Szidi vendége Csiby Gergely színművész, aki a fiút alakítja a színdarabban. Lackfi János különleges apa-fia kapcsolatról nemrég írt darabjában a színpadi változatot Csiby Gergely és Marton Róbert viszik színre, Őze Áron rendezésében.

Hangolódj!
???? 80 percben 25 év története, 6 jelenetben, 5 éves kihagyásokkal, közben a gimnazista korú fiúból 40 év körüli férfi lesz. A darab számos fontos és aktuális témát dolgoz fel, mint például egy család szétesése, a generációk közti különbségek, a szülő szakmájának átadása, párkapcsolati krízis, vagy az életeleji és életközepi válság.
???? Lackfi János darabjait általában áthatja a hit: egyfajta nehézségeken is úrrá levő életigenlés vagy akadályokat is legyőző akarat. És persze a derű, a humor.
???? ”Nem mindig kell olyan csodákat várni, hogy ketté nyíljon a tenger. Néha az is egyfajta csoda és segítség és gondviselés, hogyha kapok magam mellé valakit, vagy ott van mellettem egy olyan szülő, akivel igazán beszélhetek. És ez nekem már segít. És ez továbbvisz. És szerintem ez is az isteni jelenlétnek egy formája.”
???? Gergő számára az Atya és Jézus apa-fiú kapcsolata örök és feltétel nélküli.
???? Vendégünk felmenői között és családjában sok keresztény alkotó ember van, aki összefog, közösséget épít, értéket teremt. Gergő célja is ez, a szakmájában is.
???? A személyes Isten-megtapasztalásról az jut eszébe, amikor csodának élte meg azt, hogy – emberi és anyagi támogatás nélkül – felvették New Yorkban az egyik legismertebb színistúdióba ösztöndíjjal, és ezzel egyidőben itthon is felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Egyetemre.
???? És milyen az ideális apa? Gergő bölcs válaszai: Megtanítani, hogy mi a fontos, határok felállítása, miért érdemes lépéseket tenni, mit kell tudni elengedni. Feltétel nélkül szeretni. Építeni az empátiát, és átadni az emberi minőséget emelő cselekedetek. Legyen ereje a kimondott szónak. ????
???? Bejáratott minták kellenének a nagy apa-fiú beszélgetésekhez. Sok a feladat ezzel Magyarországon.
???? Ha azt mondjuk, hogy “Boldog Apák napját!”, akkor mit kívánunk tulajdonképpen?
???? A Medveles premiert június 15-én a MomKult Nagyszínpadán és augusztus 24-én a Zsámbéki Nyári Színházban láthatjuk, a köztes nyári hetekben utazó előadás lesz az új Lackfi darab határainkon innen és túl.

Ússzunk az archívumban