Lukács evangéliuma 2. rész

Podcast: Hitem Szerint
Vendég(ek): Révész Lajos
Házigazda: Péter Petra
Dátum: 2024-06-07

????Lukács meg meri mérettetni az általa megértett, megtapasztalt igazságokat a politikai és vallási vezetők és tömegek előtt: ha ezt elolvasod, ugyanazzal a személlyel találkozol, aki Istenként emberré lett, s köztünk járt. Amikor Lukács ezt papírra/tekercsre vetette, már üldözték a keresztényeket az “ÚT”-ért. A mini sorozat következő állomásának promócióját kezdtük ezzel a tanulsággal, ami vendégünk szerint Lukács evangéliumának a legnagyobb ereje.

Péter Petra beszélgetőtársa ebben a sok-sok kitérővel színezett interjúban ismét Révész Lajos, a Kőszikla Budaörsi Baptista Gyülekezet társlelkésze, a Baptista Szeretetszolgálat lelkésze, aki tanulmányait a Baptista Teológiai Akadémián és a Magyar Családterápiás Egyesületnél végezte.

Hangolódj!
???? Isten nem teremtett lény: Van-volt-lesz. A mi logikánkkal ez be- és felfoghatatlan.
???? Az egykori Hajnalcsillag, Lucifer mennybéli lázadása után Isten kettéválasztotta a mennyei teremtett lényeket: Az angyali seregek ⅓-a Lucifer mellé állt. Célja a Sátánként ismert teremtett lénynek: “A saját tekintélyem elég lesz, innentől Isten már nem kell, birodalmat építek olyan struktúra alapján, amit Istennél láttam. Befolyásolom a földi embert, hogy engem imádjon” A Teremtő kizárta a Fényhozót, aki évezredek óta Szétdobáló és Embergyilkos.
???? Lukács, orvos lévén, gyógyulástörténetekre erősen fókuszál az általa írt evangéliumban: házi betegségekre (pl. láz) éppen úgy, minta démoni erők által okozott betegségekre és mentális diszfunkciókra.
???? Isten a valóságot nézi. Aletheia=valóság=igazság. ld “Szenteld meg őket a te igéddel, a te igéd igazság.” János 17:17. ⏩Ez a maga helyén vizsgáltatik meg: Kiállja a Fiú a 40 napos kísértést étlen-szomjan a pusztában?
???? A Fiú nem vitatkozik a Kísértővel, nem saját eszmefuttatások, megértések alapján válaszol, hanem az Igét, mint Páncélt tolja maga elé: “Meg van írva…”
???? A sok gyógyulás és szabadulás történet mellett Jézus szakmai területre megy a csodálatos halfogás történetben: “Emlékezz arra, hogy a szakmádban milyen mélységeket jártál meg, s emlékezz majd mi történt, amikor engem behívtál ebbe!” Lukács 5.
???? A következő fejezetben már azt látjuk, elkezdi kiválasztani a 12 tanítványt. Teljesen eltérő karakterek, eltérő társadalmi helyzet – velük tölt három évet éjjel-nappal. A korabeli rabbinikus szokásnak megfelelően.
???? „Nektek mondom, akik hallgattok rám: szeressétek ellenségeiteket! Tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek benneteket! Áldjátok azokat, akik átkoznak, és imádkozzatok azokért, akik bántanak titeket! Annak, aki megüti az egyik arcodat, tartsd oda másikat is! Lukács 6: 27-38 ⏩ Milyen engedélyt adok életem vezérlőpultjához Istennek?

Ússzunk az archívumban