Keresztényként az önismeretről

Podcast: Hitem Szerint
Vendég(ek): Dr. Izsák Norbert
Házigazda: Péter Petra
Dátum: 2024-05-24

“Amennyit megismertem magamból, annyit tudok átadni Istennek.” – a mondat, ami az interjú dobbantója éppúgy lehet, mint konklúziója. Péter Petra beszélgetőtársa a Hitem Szerint új epizódjában Dr. Izsák Norbert.

????Norbit már nem vendégnek, sokkal inkább barátnak és bajtársnak tekintjük a Riveren és a Mannán is. A Pünkösdi Teológiai Főiskola docense, a Coaching Tanszék vezetője, több más egyetemen, akkreditált coachképzésen vendégoktató, aki az elmúlt néhány évben nagyon sok előadást tartott nemzetközi és országos szakmai konferenciákon. Azt se felejtsük el, hogy a hvg és a Figyelő egykori újságírójáról van szó, aki borszakíróként sokakat vezetett be a nemes nedű gyönyörű világába. Például a River Rádió programigazgatóját, aki örökké hálás marad, amiért “bor-sznob” vált belőle. ???? ????

Hangolódj!
????Minden embernek felelőssége, hogy megismerje önmagát.
????Szent Ágoston bölcsességei többször előjönnek az interjúban: annyira messzire kalandozott el a saját szívétől, hogy esélye sem volt megismerni Istent.
????Minél inkább ismerjük magunkat, a saját teremtettségünkben, annál inkább adunk esélyt Istennek, hogy kapcsolatba lépjen velünk.
????”Benned kell égnie annak, amit másban lángra kell lobbantani.” Sz. Á.
????A képmutatás egyik formája, amikor keresztény szolgálóként erőből akarom meggyőzni az embereket valamiről, amiből én hiányt szenvedek. Például nincs bennem békesség, és kompenzálok: “Higgy erősebben!”
????Norbi hangsúlyozza az önismereti úton a bocsánatkérés erejét is: Ha nem vagyunk tisztában a gyengeségeinkkel, és van egy vallásos élményünk, az rossz útra vihet.
????A kellő rugalmatlanság hiánya, a kemény szív úgy áll ellen, hogy lepattan róla a Szent jelenléte, nem születik katarzis.
????Ha viszont nagyon puha, éretlen a szív, akkor bekebelezheti személyiségünket a Szent személye ⏩⏩ Pszichikailag lehasítom az árnyékszemélyiségemet, mondván “minden ki lett belőlem tisztítva, ami nem isteni”. ⏩⏩ álidentitás, vakfoltban vagyok.
????Van, amit erőböl, tapasztalatból nem tudunk megoldani. Első lépés: behívom Isten abba a helyzetbe, amivel szembesültem.
????Nem mindegy milyen maszkban olvasom az Igét, vagy nézek bele ebbe a tükörbe.
????Na, de mi az a plusz, inkább hozzáadott érték az önismereti úton, amit a hit, a Biblia Istenéhez való kapcsolódás, kommunikáció ad?
????Ebben a nagyon mély, építő, mégis rendkívül könnyed beszélgetésben fény derül Norbi hitrejutásának történetére, pontosabban az első mozzanatokra: “Az első érintés: a Természetfeletti jóindulattal közelít felém. Ha szeretni akar, hát nem bánom. Szeressen.” ????

Ússzunk az archívumban