Keresztény ifjúsági fantasy

Podcast: Kapocs
Házigazda: Majoros Szidónia
Dátum: 2023-12-07

Hogyan zsűrizze a szülő gyermeke olvasmányait? ???? Beszélgetés a keresztény ifjúsági fantasyról

????Hol van a szülői felelősség határa abban, hogy mit olvasnak a gyerekek? Szülői iránymutatás, engedély, esetleg cenzúra is is szükséges ehhez?
????Nemrég magyar nyelven is megjelent az amerikai származású Andrew Peterson The Wingfeather Saga című keresztény ifjúsági regény tetralógiája, amely magyarul a Hajnalszárnya-sorozat címet kapta. Majoros Szidi vendégei a Kapocs új epizódjában Szabadi István, a regénysorozat fordítója, és Barna Bálint, a Magyar Tolkien Társaság egyik alapítója, a Parókia Portál újságírója, aki a sorozat minden egyes kötetéről külön kritikát írt a portál számára. Az adásban egyebek mellett a fantasyről mint műfajról, a legkiválóbb szerzőkről, az olvasmányélmények hatásairól és a szerepjátékról beszélgetnek.

További előzetes, hogy hangolódj!
???? Az Isten erkölcsi törvényeit nem átírja, hanem érintetlenül hagyja – ez az egyik alapvető különbség a keresztény és a világi fantasy művek között.
???? A legtöbb irodalmi világépítés él a sokszínűséggel, és próbál olyan bevonódást elérni az általa létrehozott másodlagos világba, hogy az minél hihetőbbé és átélhetőbbé váljon az olvasó számára. A kérdés az, hogy amit egy fantasyben látunk, az a mi világunk egy alternatív története vagy mitológiai valósága, esetleg egy másik világ, ami nem kapcsolódik a mi világunkhoz. Esetleg át lehet benne lépni egyik világból a másikba?
???? Bálint idézi Tolkient, aki szerint a művészetek által Isten mellett másodlagos teremtőkké vagy alteremtőkké válunk, és azért kaptuk a művészi tehetségünket, hogy gazdagítsuk általa a világot. Hasonlóképpen, a másodlagos világ szereplőinek is rá kell ébredniük arra, hogy élniük kell azzal a tálentummal, amit kaptak az Alkotótól, és meg kell tanulniuk jól használni azt.
???? A fantasyszerzők nem az irodalmi közízlésre reagáltak, hanem a saját olvasóközönségüket hozták létre, de az üzletpolitikák ezt is fölül tudják írni a “bevált receptekkel”, ami pénzt hoz. Mára ezért sok az imitátortól származó, valós tartalom nélküli könyv a piacon.
???? A Gyűrűk Ura és a Hajnalszárnya sorozat keresztény kozmológiával bír: egy Isten szerepel benne, mindenki más teremtménye ennek az Istennek, és a gonosz nem abszolút, és nem egyenrangú félként harcol Istennel.

Ússzunk az archívumban