Jézus bizalmi indexe

Vendég(ek): Heizer Tamás
Házigazda: Bali Mónika
Dátum: 2024-05-24

”Az egyházaknak fel kellene ébredni, hogy lássák (újra), miért vannak itt és mi a valódi céljuk. Nagyon nehéz a küldetésüket a bizalmi tőke nélkül megvalósítani.” A Médiazaj helyett új epizódjában Heizer Tamás, a Barnabás csoport magyarországi igazgatója, lelkész-teológus, menedzsment szakértő Bali Mónika vendége. A beszélgetés apropója Tamás Vezetők és vezetettek című tanítása, valamint három közvéleménykutatás:
1 – IPSOS – Globális bizalmi index vizsgálat, 2023. október
2 – IPSOS – Globális vallás vizsgálat, 2023. május
3 – Publicus Intézet, Népszava számára készített reprezentatív felmérés, 2023. december

Hangolódj!
????Mi dolgom nekem Krisztussal?! Miért lenne dolgom megfontolni azt, hogy miért hivatkoznak rá? Mi közöm van ahhoz, hogy mit élnek át, hogyan hat ez a személy egyesek és közösségek életére?
????Jézus bizalmi indexe ma nem Jézus, hanem az Őt valamilyen formában képviselő egyének és közösségek bizalmi indexe.
????Melyek ma egy közösség (egyházi is) szervezetfejlesztési alapelvei?
????És Jézus vezetési stílusának ismérvei?
????Az igazán nagy vezetőkre az (volt) a jellemző, hogy nem féltek/félnek a fajsúlyos emberektől, a tehetségesektől, és hitelesen tudták/tudják őket vezetni. Hosszútávon – ez itt a kulcs.
????Hit/bizalom: van valaki, aki bizalmat ad, valaki, aki bizalmat kap(személy, akár Isten, vagy egy tárgy), a kettő között a bizalom attitűd. És ez irányul valamire, oka van.
????És mit gondolunk F. Fukuyama, az ismert amerikai társadalomkutató egyik tételmondatáról: a bizalom a legfontosabb adottság, amely meghatározza egy társadalom sorsát?
????Az egyházban újra kell építeni a hitelességünket. De mire van ehhez szükség? És mit jelent a szolgáló vezetés?
????Negatív ébredés: az élet nagy kérdéseire (Pl: Van valaki, aki vár bennünket, akihez egyszer meg fogunk érkezni?) nagy tömegek Magyarországon sem az egyházban keresik a választ.
????Különbség vallások és kereszténység között? Mi hiszünk abban, hogy van egy nagy történet, egy meta narratíva, egy világmagyarázat. Az evangélium. Életünk nagy kontextusát fel tudjuk fedezni ebben.
????Ha a hitelességért nem tudunk megdolgozni; ha látják/hallják, hogy mesélünk egy történetet, de ránk ez nem érvényes; ha hirdetjük a bűnbánatot, de nem tudjuk azt bemutatni, akkor Jézus bizalmi indexe… Folyt köv. Alábbi témákkal is:
– Túlmenedzselt és alulvezetett világ.
– Az érzelmi és a szociális intelligencia szerepe az egyházban.
– Aki vezet, Krisztus vérén gazdálkodik.

????Eddigi konklúzió: Először bennünk bízzanak. Titusz 3,2-ben: „(A hívők) senkit se szidalmazzanak, legyenek kedvesek, szelídek, és mutassanak tiszteletet minden ember iránt.”

Ússzunk az archívumban