Házasok nem házasokkal való barátsága

Hol kezdődik nálatok a barátság? – e teoretikus kérdést a gyakorlatban is megformázzák Szidi és barátai, az új Kapocs epizódban pedig beengednek minket a kulisszák mögé.

????A beszélgetést két igeversben foglalhatnánk össze: “Nincs senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja barátaiért” (János 15, 13). “Keressétek először Isten országát és az Ő igazságát, és ráadásként mindenek megadatnak majd nektek” (Máté 6, 33). Az igaz barátságok is.
???????? A Kapocs mai adásának témája (a házasság hete, sőt hónapja apropóján) a házasok nem házasokkal való barátsága. Majoros Szidi saját barátaival beszélget: “ősbarátjával”, Bereczk Mártival, és Márti férjével, Eitler Balázzsal, szintén házas barátnőjével, Sipos Évivel, és egyedülálló barátjával, Zsolnai Ákossal.

Teaser:
???? Nem házasok ismerkedésében a közös szolgálat sokat tud segíteni. Olyan oldalukról tudják megismerni ilyenkor egymást az emberek, ahogy másutt, más helyzetben nem nyílik rá lehetőség, valamint megnő az empátia és az együttműködési készség.
???? Ne tegyünk különbséget a kapcsolatainkban a másik családi helyzete alapján. ???? A barát segítő jobbot nyújt a másiknak annak minden élethelyzetében. Ahogy a mondás mondja: “Az igaz barát a bajban ismerszik meg.”
???? Ki a barátom? Mi dönti el? A vele töltött idő mennyisége, a kapcsolat minősége vagy az, hogy miket csinálunk együtt?
???? “A világ nem a véleményektől, hanem a jó példáktól fog változni.” És ha valaki házassága jó példa az egyedülállók előtt, akkor figyelik és követik a példájukat. A házasok tehát egyfajta mentorszerepben vannak az egyedülállók előtt.
???? A felnőtt barátságokat is ugyanaz hajtja, mint a gyerekbarátságokat: hogy valaki ért engem, figyel rám, valakinek fontos vagyok. Viszont ez ne menjen a házasság rovására. Ha egy házas egy egyedülálló barátjával töltött idő után feltöltődve megy haza, azzal mindenki jól jár.
???? Az ellentétes nemű, házas egyedülállóval való barátságánál a határok felállítása és tiszteletben tartása mindkét fél feladata. Nagyon intő jel, amikor egy házas a házassági problémáit egy egyedülállóval beszéli meg. Őszinte kommunikáció szükséges minden kapcsolatban!
???? Zsákutca, amikor egy házas ember minden vágya és igénye beteljesülését a házastársától várja el. Jó esetben egy nagyon jó barátja vagy a legjobb barátja a házastársa, de akkor sem pótolja a házastárson kívüli barátságokat.
???? Az Ószövetségben Ábrahámot és Mózest Isten barátjaként ismerjük meg. Ők mindketten házasok voltak. Az Újszövetségben Jézus a tanítványait a barátainak nevezi. A 3 legjobb, legközelebbi tanítvány- barátja közül Péter házas volt, Jakab és János egyedülálló.
???? A baráti köreink bővítése nem keresztényekkel fontos és mindig izgalmas, néha feszült is, de előbb-utóbb gyümölcsöző.

Ússzunk az archívumban