Haza-szeretet – A tizenötödik színművészeivel

Podcast: Kapocs
Házigazda: Majoros Szidónia
Dátum: 2024-03-27

Mi az, hogy magyarság-érzés? Valaki mondja már meg, hogy mitől, mikor és hol kellene magyarnak éreznem magam? A nap 24 órájában? És a jelenlegi országhatáron belül is? Baj az, ha én ezt csak külföldön érzem? – merülnek föl a kérdések Jenei Gáborban, egyik vendégünkben.

???????? A Kapocs mai témája a magyarság-érzés és a hazaszeretet. Majoros Szidi podcasterünk vendégei Jenei Gábor és Jenővári Miklós színművészek. A témáról a Madách Színház előadása, a Kazinczy Lajos életét feldolgozó, A tizenötödik című musical alapján beszélgetnek: Miklós Kazinczy Lajost, Gábor pedig az egyik hadbírát, Wunscheimet alakítja.

Hangolódj!
???? Eddig minden nemzeti témájú darabot a magyarok oldaláról láttuk színpadra állítva. Ez az előadás viszont az osztrák oldalról is, Haynau szemszögéből is láttatja az 1848/49-es eseményeket.
???? Ha 13 aradi vértanúról beszélünk, és a darab Kazinczy Lajosról szól, aki a tizenötödik, akkor ki a tizennegyedik?!
???? Az akkori embereknek még volt “ügyük”. Ők feladtak családot, szerelmet, mindent azért, hogy a haza védelméért kiálljanak. Az eszméért, ideáért való önfeláldozás, önzetlenül, feltétel nélkül, a mai individualista társadalmunkban már elképzelhetetlen. Egy mai ember nem tesz meg semmit anélkül, hogy az neki ne lenne jó, rövid és hosszú távon is, és ne húzna belőle hasznot.
???? Kazinczy Lajos kérdése az, hogyan fog nyelvújító édesapja, Kazinczy Ferenc örökséghez méltónak bizonyulni? Az édesanyja azt mondja neki, hogy amikor megtörténik vele, tudni fogja. Nekünk milyen örökséget kell(ene) továbbvinni?
???? A hazaszeretet és a hitgyakorlás is közösségi dolog: közösségben tartjuk a nemzeti megemlékezéseket, a templomban közösségben éljük meg a hitünket.
???? A darab szerint és vendégeinkre is áll ez, hogy ott érzik otthon magukat, ahol az édesanyjuk, a családjuk van. A nyelv és a kultúra erősíti bennük a magyarság-érzést.
???? Számodra mit jelent a hazaszeretet? Te hogyan érzed azt a mindennapokban, hogy magyar vagy?

Ússzunk az archívumban