Hála-Adás

A Kapocs holnap esti adásának mottója Pál apostol Thesszalonikaiaknak írt 1. leveléből származik, Joyce Meyer magyarázó jegyzeteivel:
“Mindenért hálát adjatok Istennek, a körülményetektől függetlenül legyetek hálásak, és adjatok hálát, mert ez Isten akarata Krisztus Jézusban, aki Isten akaratának a felfedője és közvetítője számotokra, hogyha Őbenne vagytok” (1Thessz. 5, 18).

???? Majoros Szidi három vendége a Kapocs új epizódjában: Csonka Tímea, a Bokréta Gyermekotthon gyermekfelügyelője, Keleti Gábor, a Dorkász Szolgálat budapesti területi igazgatója, és Novák András, a Golgota Gyülekezet Szeretetszolgálatának vezetője. A Hálaadás apropóján beszélgetnek megértéseikről, tapasztalataikról, miközben hálát adnak. ????

További előzetes, hogy hangolódj!
???? A Dorkász szerint a segítséget kérőknek, a rászorulóknak kell fizikai adomány és kell lelki adomány is. Meggyőződésük, hogy ezt gyülekezeteken keresztül lehet hatékonyan elvégezni.
???? Ne feltétlenül az adományra szoktassuk rá az embereket, hanem segítsük őket kijönni abból a helyzetből, amiben vannak. Ahogy anno Szenczy Sándor mondta: “A hathatós, hosszú távú segítségnyújtáshoz ne (csak) a halat vigyük a segítséget kérőnek, hanem horgászbotot (is), és tanítsuk meg horgászni.”
???? A horgászathoz, a horgászbot használatához azonban kell a megsegített ember saját akarata, a döntés, hogy változni akar. Sőt, ahogy Timitől halljuk, ez gyerekekre is vonatkozik; és fel kell kínálnunk nekik is azt, ami/Aki bennünk van.
???? András megosztotta velünk: “Egy hajléktalan egyszer azt mondta, ahhoz, hogy kijöjjön a gödörből arra lenne szüksége, hogy valaki mellé álljon, és 2-3 hétig folyamatosan vele legyen, amíg a megszokás és a rutin szintjére nem jutnak nála az újonnan végzett tevékenységek.” De van kormány a világon, aki ezt finanszírozza?!
???? A magyar társadalom hiány-orientált. Emiatt nehezebb hálát adnunk, mint másoknak? És vajon kinek könnyebb hálát adni: Istennek vagy az embereknek?
???? A Bibliában a hála összekapcsolódik az áldozattal. Az Ószövetségben hálaáldozatot mutatnak be Istennek. Az ima is egy hálaáldozat. Az áldozat nehézsége a bizalom szintjét mutatja meg.

Ússzunk az archívumban