Az arab világ keresztény szemmel 2.

Vendég(ek): Uzonyi Barnabás
Házigazda: Bali Mónika
Dátum: 2024-03-22

Az arab világ keresztény szemmel 2.

????Médiazaj helyett – megmutatjuk az arabokat Jézus szívében. Bali Mónika vendége Uzonyi Barnabás baptista lelkipásztor, aki az ELTE arabisztika szakirányán is diplomázott. A Baptista Egyházban a Kultúrák Közötti Bizottság vezetője. A beszélgetés a megannyi bizonysággal megindító, szemléletformáló és szívtágító, de leginkább józanító.

❓Nos: Mit keres az arab világ egy 13-14 éves magyar keresztény kisfiú szívében? Vagy inkább mit keres a fiatalember az arabok között?

Hangolódj!
???? Barnabás beszámolója szerint a menekültválság idején a magyar határon és a pályaudvarokon várakozó arabok közül senki sem utasította el az értük Jézus nevében mondott imát, és mindenki elfogadta az arab nyelvű Bibliát.
???? Jézus kitüntetett szereplője a Koránnak is, de tagadják a muszlimok, hogy meghalt a kereszten.
???? Az interkulturális szolgálat és a vallásdiplomácia célja: a szakadékok áthidalása a fejekben.
???? ”Egy közel-keleti arab ember hadd maradjon közel-keleti arab keresztény.”
???? Az arabok muszlim világa nem érti a keresztényeket: Minél nagyobb Jézus követésének az ára pl. templomi robbantások idején, annál több ember reagál rá, annál többen vesznek részt az Istentiszteleteken is.
???? A Közel-Kelet érett, felszabadult kereszténysége megdöbbentő:
– Ahogy Barnabás a beszélgetésben kiemeli: hálásak, hogy imádkozunk értük, de nem attól hangosak, hogy “Mi vagyunk a szegény üldözött keresztények!” Sőt, a nyugati értékválság miatt az európai hívő keresztényekkel szolidárisak, és értünk imádkoznak, hogy ébredjünk fel a kényelmi zónáinkban.
– Nincs lehetőségük mega gyülekezetekben, konferenciákon, evangelizásciós eseményeken hirdetni Jézust, de mind felnőttek a küldetéshez: Házaknál, parkokban, baráti körökben terjed Jézus híre, és tömegével jönnek Íszához (Jézushoz) arab barátaik, rokonaik.
???? Könnyebb meghalni Jézusért, mint élni a komfort kereszténységet?
???? A Közel-Kelet kereszténysége Pál apostol után szabadon vallja: mindenkinél nyomorultabbak vagyunk, ha a feltámadás nem igaz. “Ha pedig Krisztus nem támadt fel, akkor hiábavaló a mi igehirdetésünk, de hiábavaló a ti hitetek is…. Ha csak ebben az életben reménykedünk a Krisztusban, minden embernél nyomorultabbak vagyunk.” ‘1. Kor. 15: 14 és 19.
???? A tetőpontja a beszélgetésnek? Az ISIS fogságából kimenekített kislányok lelkének gyógyításához nem elég az emberi erő, tudás, vigasz. De jön Jézus, és ámulatba ejti a kislányok felé szolgáló egyiptomi keresztény lelkészt is.
???? Vendégünk tapasztalatai alapján: akik kereszténnyé lettek, előtte mind kaptak álmot és/vagy látomást Jézusról. Megszólította őket.
????Az interjú summája: mintha egy fejezetet olvasnál az Apostolok Cselekedeteiből. Szóval folyt. köv.

Ússzunk az archívumban