A böjt vallásos zsidó és keresztény szemmel

Podcast: Kapocs
Házigazda: Majoros Szidónia
Dátum: 2024-02-28

Nagy antré a beszélgetéshez: egyik vendégünk egy 2X21 napos böjtje végén, a 42. napon a Keleti pályaudvarnál, egy angyallal beszélgetve kapott Istentől küldött választ a böjti kérdésére.

???????? A Kapocs holnapi adásában Majoros Szidi és vendégei a Nagyböjt apropóján a böjtről beszélgetnek a Bibliában olvasottak, az Egyházban gyakoroltak és saját tapasztalataik alapján. Szidi beszélgetőtársai Fináli Gábor, a Hunyadi téri zsinagóga rabbija, és Géczi Károly, teológus, lelkipásztor, az Immanuel Kiadó alapítója és vezetője, aki több könyvet is adott ki a témában, és maga is aktív böjtölő.

Teaser:
????Angyalként?! A zsidó közösségek Jom Kippurkor 25 órán keresztül sem nem esznek, sem nem isznak, sőt még másféle módon is sanyargatják a testüket. Ők úgy fogalmaznak, hogy ilyenkor egy napig angyalként élnek.
???? Egy amerikai szerző a facelift, ráncfelvarrás szó alapján a böjtöt faithlift-nek, hitfelvarrásnak vagy hitbeli megerősödésnek nevezi.????
???? A Bibliában három 40 napos böjtről tudunk: Mózeséről, Illéséről és Jézuséról. Mózesnek a Tórát kellett így átvennie (2Mózes 34); Illés az Ahábtól és Jezabeltől való üldöztetése során böjtöl (1Királyok 19); Jézus a nyilvános szolgálata előtt vonul ki 40 napra a pusztába (Lukács 4).
???? A 21 napos böjtöt szokás Dánieli böjtnek is nevezni. Na de mi is történt Dániellel és miért fontos ez a számunkra?
???? A Szentírásban legtöbbször 3 napos teljes böjtről olvasunk: az egyiptomi ifjú, Jónás, Eszter, Ezsdrás és Saul esetében. Nagy szabadulásokhoz és megtéréshez vezetett mindegyik – egyéni és közösségi szinten is.
???? Gábor szerint az igazi böjt az, ami oda vezet, hogy a szegényeken, árvákon és az elesetteken segítünk. Az adakozás héber kifejezése, a cádáká, a cedek, vagyis igazság szóból jön, és amikor adakozol, a világ igazságát gyakorlod. Azért vagy Isten képmása, mert feltétel nélkül tudsz adni, ahogy Isten ad neked feltétel nélkül szeretetben. Ézsaiás ezért köti össze a böjtöt mások megsegítésével.
???? Emlékezés, gyász és jelen problémák elhárítására szokott a zsidóság előírni egyéni és közösségi böjtöt is. Böjt alatt nincs örömködés. Izraelben a vallásos rádiók ilyenkor nem játszanak vidám zenét.✡️
???? A hívő keresztények a böjtben az imádkozásra, az Istenhez közeledésre, a Vele töltött minőségi időre és a dicsőítésre is hangsúlyt helyeznek. Vidámságukra Krisztus kereszten elvégzett munkája ad okot. Cél: eltűnjön az életünkből minden, ami elválaszt Istentől.
???? A böjt témában az érdeklődőknek Jentezen Franklin ‘A böjt’ és ‘A böjt 2.0 – Újraélesítve’ című könyveit, valamint Derek Prince: ‘Az eredményes böjt’ című könyvét ajánljuk.

Ússzunk az archívumban