A böjt testi, lelki, szellemi hatásai 2. rész

Podcast: Kapocs
Házigazda: Majoros Szidónia
Dátum: 2024-01-25

????Jézus Krisztus 2. eljövetele előtt az egész világra nézve felszólítást tartalmaz Jóel könyve, hogy Isten népe tisztuljon; rendeződjön; hogy gondolja át az életét; és hogy bűnbánatot tartson. Ezért is van szüksége a keresztény embernek a böjtre, ami tehát nem választás kérdése.

???????? A Kapocs dupla adásának második epizódjában Majoros Szidi folytatja a beszélgetést a böjtről. Vendégei a téma kutatói és aktív böjtölők: Földi-Kovács Andrea újságíró, az Axióma Központ igazgatója, és Szabó Attila, biológia- és rajz szakos tanár, teológus, lelkipásztor, könyvek szerzője.

Előzetesként néhány tanács:
????Szívből jövő legyen a böjtünk.
????Személyes legyen, titokban történjen csak úgy, mint az adáskozásunk, és a saját imaéletünk.
????Önzetlen legyen, ne jutalom reményében végezzük.
????Fegyelmezettek és kitartóak legyünk a böjtben.

Teaser még:
????Nagyon fontos, hogy a teljes böjt, amikor sem folyadékot, sem szilárd táplálékot nem vesz magához az ember, az böjtklinikákon történjen, mert másképp nem lenne kivitelezhető – vallja meggyőződéssel Andrea.
????Csont és bőr daganatos betegeknél, tuberkulózisos betegeknél, operáció után 1-1,5 hónapig, májzsugorodás, bizonyos szívbetegségek, kóros lesoványodás esetén és várandós asszonyoknak nem javasolt a böjt.
????Az állati táplálék olyan mennyiségű arachidonsavat tartalmaz, ami a homloklebenyünknek, az erkölcsi ítélő- és döntőképességünknek a negatív befolyását segíti elő. Az alacsonyrendű képességeinket, az indulatot, az ösztönösséget, az erőszakosságot stimulálja, míg a magasabb rendűeket gátolja. ????
????Annyira evésközpontúvá vált az emberi élet, hogy a hasunk lett “az istenünk”. Férjhezmenetelt elősegítő tanácsként hangzik el a lányoknak: “A férfiak szívéhez a hasukon át vezet az út.”
????Amikor úgy érezzük, ennünk kell folyamatosan, akkor nem vagyunk szabadságban. A böjtben átvesszük az irányítást a testünk, a gondolataink és a napirendünk felett. Nem leszünk ezek rabjai. Nem leszünk kiszolgáltatva. Sőt, a káros szokásainkat is felajánlhatjuk Istennek a böjtben.
????A keresztények küldetése a böjt. A tisztaság. Hogy jelek legyünk a világban.
???? Andrea a böjt legfontosabb gyümölcsének a megbocsátást és a kiengesztelődést tartja. Emlékeztet, a megbocsátással nemcsak egyéni és közösségi szinten, de nemzeti szinten is van dolgunk. A történelmünk tele van olyan nemzeti traumákkal, amelyek a mai napig terhelik a lelkünket. Hangsúlyozza: felszabadító és megszentelő ereje lenne, ha a keresztény közösségek felekezettől függetlenül csatlakoznának a böjthöz, ha szokásukká válna. Megváltozna a magyar ember lelkiállapota és a nemzetkaraktere is. ????❤️

❣️A témában meghallgathatjátok a YouTube-on Attila tanítását “A jézusi böjt” címmel. Ismereteink bővítésére Attila továbbá Paul Bregg “A bűn csodája” című könyvét és a Videán megtekinthető, “A böjt tudománya” című filmet ajánlja.

Ússzunk az archívumban