A böjt testi, lelki, szellemi hatásai 1. rész

Podcast: Kapocs
Házigazda: Majoros Szidónia
Dátum: 2024-01-18

????Van olyan megkötözöttség vagy betegség, ami nem múlik el másképp, csak böjttel és imádsággal?! Jézus azért jött, hogy a megkötözötteknek megoldást, a szolgáknak felszabadulást és a betegeknek gyógyulást hozzon, és erre az Istentől rendelt kiváltságos eszköz a böjt – vallja egyik vendégünk, Szabó Attila.

????????️A Kapocs dupla adásának első epizódjában Majoros Szidi vendégei Földi-Kovács Andrea újságíró, az Axióma Központ igazgatója és Szabó Attila, biológia- és rajz szakos tanár, teológus, lelkipásztor, könyvek szerzője.

❓Na de mi miért böjtöljünk? Mire jó az nekünk, ha böjtölünk? Ez a beszélgetés alapvető kérdése, amit Szidi és vendégei körbejárnak.

Előzetesként néhány definíció:
????Teljes Istenre-hagyatkozás.
????Meghaljás, kiüresedés Isten előtt.
????A böjt nem választás kérdése, mert “Amikor böjtöltök…”Máté 6:16.

Teaser még:
???? Mi a különbség a böjt és a diéták között? Ha valaki 3 órán át nem eszik, már böjtöl?
???? Andrea meggyőződése, hogy a testünkkel is imádkozunk: az ima során a leborulás, a térdelés, a dicsőítésben a felemelt kezek, a böjtben az ideiglenes ételmegtagadás az Istennek felkínált áldozatunk.
???? Attila egy alkalommal beteg lett, kórházba került, és a testvérei a gyülekezetből felhívták, hogy 40 napos böjtbe kezdenek érte úgy, hogy minden nap más ember böjtöl majd érte. És Isten elkezdett munkálkodni hatalmas erővel, és meggyógyult. Ez megindító bizonyság volt Attilának arról, hogy Istennek kedves áldozat a szeretetből másokért felajánlott böjt is.
???? A böjt alatt evés helyett olvassunk Bibliát és imádkozzunk. Ez a gondolatainkat is átfordítja, segít fókuszálni arra, ami lényeges, és hálaadásra indít.
???? A böjtben megjön az étvágy a böjtre: az Isten iránti éhség és szomjúság nagyobb lesz, mint az étel és ital iránti éhség és szomjúság.
???? A “hármas kötél” – mondja Andrea (nem csak a keresztény házasságra vonatkoztatva )nem könnyen szakad el: ima-böjt-adakozás és ima-Szentírás-olvasás-böjt.

❣️A témában meghallgathatjátok a YouTube-on Attila tanítását “A jézusi böjt” címmel. Ismereteink bővítésére Attila továbbá Paul Bregg “A bűn csodája” című könyvét és a Videán megtekinthető, “A böjt tudománya” című filmet ajánlja.

A folytatásban, a következő heti epizódban beszélgetünk többek közt
● a külföldi böjtklinikákon zajló munkáról, tapasztalatokról,
● arról, hogy mikor nem javasolt a böjt, vagy hogy a testünk mellett az
indulatainkat és az erkölcsi ítélőképességünket hogyan befolyásolja a böjt.

Ússzunk az archívumban